Bobygden är en utpräglad jord- och skogsbruksbygd som består av 20-talet byar söder om Delsbo i Hälsingland. Några av hälsinglands högsta berg, Öråsen 458 möh och det sägenomspunna Blaxås 457 möh finns strax söder om bygden. Ett flertal sjöar ligger utmed vägen och vid dessa finns fina naturliga badställen. Bland bergen söder om Bobygden ligger ett flertal fäbodvallar som än i dag är i gott skick. Nämnas kan Alsjövallen, Julingvallen, Lillvallen och Nyvallen, och mellan dessa vallar finns ännu många gamla vandringsstigar.
bobygdskartaI dag bor ca 450 fast boende här och under sommaren ökar antalet med ett hundratal sommargäster. Bygden rymmer ett stort antal småföretagare som sysslar med jord- eller skogsbruk, träförädling mm. Många av invånarna jobb-pendlar också till Hudiksvall, Ljusdal (ca 35 km) och Delsbo (10km). 2004 kopplades bygden upp med fiber och i dag kan man surfa med ADSL eller fiberanslutning.

I byn Västanäng finns idag Bobygda skola som består av förskola, F6-skola samt fritidshem. Det är en friskola och huvudman är Bobygdens Framtid ek. för. Strax intill finns Bobygdsgården som är en samlingslokal för allmänna tillställningar, innebandy, ungdomsgård och privata fester.

Föreningen Bobygdens Framtid med ca 170 hushåll som medlemmar har som syfte att stötta verksamheter som bevarar och utvecklar möjligheterna att bo och leva på landsbygden i allmänhet och i Bobygden i synnerhet. Föreningen äger idag Bobygdas skola, villan som dagiset är inrymt i samt Bobygdsgården med tillhörande lägenheter.

No Responses to “ Om Bobygda ”

Leave a Comment